RESPIRA CORECT

Plămânii fumătorilor funcționează mai bine după antrenamentul musculaturii respiratorii cu POWERbreathe®

Plămânii fumătorilor funcționează mai bine după antrenamentul musculaturii respiratorii 

VEZI STUDIU AICI!

Aces studiu nou, publicat in 2019, de catre cercetătorii de la Universitatea Ondokuz Mayıs și de la Universitatea Gaziantep din Turcia,investighează efectele antrenamentului musculaturii inspiratorii ( Inspiratory Muscles Training – IMT) asupra functiei pulmonare a fumătorilor și nefumătorilor.

Funcția pulmonară și forța muscularii respiratorii

Testele functionale pulmonare, sunt examinari diagnostice care evalueaza capacitatea respiratorie.

Forța musculaturii respiratorii, este un indiciu al câtă presiune generează mușchii respiratori atunci când o persoană inspira sau expira. Evaluarea forței muscularii respiratorii implică măsurarea presiunii maxime inspiratorii si expiratorii. Presiunea inspiratorie maximă, reflectă puterea mușchilor inspiratorii, cum ar fi diafragmul sau muschii intercostali externi, accesori (muschii scaleni, muschii pectorali, muschiul trapez, dintat superior). Presiunea expiratorie maximă reflectă puterea mușchilor expiratori: muschii intercostali interni, muschii abdominali, dintatul posteroinferior.

Programul IMT (Inspiratory Muscles Training- antrementul musculaturii inspiratorii)

Pentru programul IMT, subiecții folosesc dispozitivul POWERbreathe®. Procedura constă în doua serii a 30 de inspiruri dinamice prin dispozitivul POWERbreathe®, cu un interval de pauza de 1 minut. Ei efectuează acest antrenament timp de patru săptămâni, șapte zile pe săptămână. Motivul pentru care cercetătorii au ales această procedură este faptul că a fost aplicat anterior la persoane sănătoase.

Grup de fumători, nefumători și grupuri placebo

Patruzeci și doi de bărbați sănătoși se înscriu în acest studiu experimental randomizat, „dublu-orb”, controlat cu placebo. Există 16 subiecți in grupul de fumători IMT (16), 16 in grupul IMT (non-fumători), 10 subiecții in grupul placebo. Acest grup final primește un tratament „placebo” vag, care nu va avea niciun efect real.

Prin utilizarea unui studiu experimental „dublu orb”, controlat cu placebo, cercetătorii pot testa o terapie. Tratamentul cu placebo se va simți la fel ca tratamentul propriu-zis, în acest caz, IMT. Motivul acestui lucru este acela că atât subiectul, cât și așteptările cercetătorului nu vor afecta rezultatul. Mai mult, un studiu controlat „dublu orb” înseamnă că nici cercetătorii, nici subiecții care participă nu știu, cine ce tratament va primi.

Pentru studiu, grupurile experimentale (IMT-fumatori și IMT- nefumatori), efectuează antrenamentul cu POWERbreathe®, la 50% din presiunea inspiratorie maximă. Cercetătorii cresc rezistenta la inspir a dispozitivului POWERbreathe în fiecare săptămână. Între timp, în grupul placebo, subiecții efectuează antrenamentul cu POWERbreathe la doar 15% din presiunea inspiratorie maxima.

Îmbunătățiri apar la fumători, după IMT( antrenamentul musculaturii inspiratorii)

Rezultatele studiului arată îmbunătățiri semnificative ale forței musculare respiratorii și a funcțiilor pulmonare după programul POWERbreathe® IMT de 4 săptămâni. Și mai promițător este faptul că, îmbunătățirile functiei pulmonare in cazul fumătorilor, sunt mai mari.

Potențial, acest rezultat inseamna:

O influență mai mare a exercițiilor fizice asupra microbiomului pulmonar al fumătorilor, în inversarea efectelor negative ale fumatului”.

Pentru fumători, antrenamentul musculaturii respiratorii cu un dispozitiv POWERbreathe®, le va îmbunătăți capacitatea respiratorie, reducand dispneea (lipsa de aer), o oxigenare mai buna, o capacitate mai mare de efort și cu mai puțină oboseală. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra vieții de zi cu zi, ajutându-i să-și îmbunătățească capacitatea de a desfășura activități zilnice, care ar fi putut fi anterior dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Select your currency
RON Leu românesc
%d blogeri au apreciat: